De ogen en oren in úw buurt!

Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom Corona

Rotterdam – Cybercriminelen maken vaak misbruik van de  actualiteit om mensen op te lichten. Ze   gebruiken de situatie om  persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld  via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten.

Wij zien dat er onder andere e-mails en  sms’jes rondgaan  die  zogenaamd  vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of  werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm  van  phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze  berichten te  klikken en  direct deze  berichten te verwijderen.

Malware

Cybercriminelen grijpen het coronavirus  aan om nepmails en sms’jes  te versturen met  besmette  links. Hiermee kunnen  zij  persoonlijke gegevens inzien of uw computer  infecteren met een virus of  malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail  maar  verwijder  de mail direct.

Nep-webshops

Het landelijk meldpunt   internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat  meer  mensen worden  opgelicht door  malafide-webshops  die corona  gerelateerde producten, zoals  mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel  betaald, maar  niet geleverd. Je  herkent deze nep-webshops  vaak aan  het  feit dat  ze alleen een  betaal  mogelijkheid  via een link aanbieden, in plaats  van  reguliere  mogelijkheden  zoals  iDeal. Klik hier voor een actuele lijst van  uit de lucht gehaalde   malafide webshops.

Babbeltrucs

Ook andere  vormen  van criminaliteit  kunnen extra de kop opsteken, zoals  babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen  aan als  verpleger of met de smoes om boodschappen voor  hen te doen. Geef nooit  uw pinpas of    pincode  af. Let daarom ook extra op  elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit  je omgeving slachtoffer wordt van dit soort  praktijken.

Tips

Lees hier meer informatie: 

Aangifte doen

Ben je slachtoffer geworden van online oplichting, phishing of een babbeltruc, doe dan altijd aangifte hiervan bij de politie. Bel 0900 8844 (lokaal tarief) om hiervoor een afspraak te maken.

Bron: Burgernet

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
nl_NLNederlands