De ogen en oren in úw buurt!

“Pas een beetje op elkaar!”

Buurtpreventie tijdens de Coronacrisis

In wat voor een rare tijd leven wij ineens! Een tijd waarin veel mensen ziek worden of iemand in de naaste omgeving hebben die ziek is geworden. Veel mensen hebben naast de extra dagelijkse zorgen zoals onderwijs van de kinderen, thuiswerken enzovoort, een gevoel van angst en onzekerheid. Angst om zelf besmet te raken met het Coronavirus, onzekerheid over wat er allemaal wel of niet mag. Alle lof gaat uit naar de ‘stille helden’ van deze tijd die hard vechten om levens te sparen.

De berichtgevingen die van alle kanten op ons af komen lopen uiteen en het is vaak moeilijk om echt nieuws van nep nieuws te onderscheiden. Daarom is het raadzaam bij vragen de website van het RIVM te bezoeken. Helaas zijn er ook mensen die misbruik maken van de situatie in de vorm van uitbuiting door bijvoorbeeld babbeltrucs, nep-webshops e.d. (cybercriminaliteit). Ook zien we dat veel mensen wat moeite hebben met het fenomeen anderhalve meter afstand, dit terwijl het op veel plaatsen zeer duidelijk wordt aangegeven.

“Pas een beetje op elkaar!”, deze boodschap horen we vaak terugkomen de afgelopen weken. Dit levert prachtige initiatieven op waarbij mensen elkaar helpen om deze tijd door te komen. Ook betekent dit dat we elkaar er best op mogen aanspreken wanneer we elkaar er op betrappen dat we de opgedragen maatregelen (door de overheid) niet naleven. Wij bedoelen natuurlijk niet dat we ruzie moeten gaan zoeken maar een ieder is wel aanspreekbaar op zijn of haar gedrag. Zo zien we bijvoorbeeld op social media ook vragen voorbij komen waarover best wel iets beter nagedacht zou mogen worden voor ze geplaatst worden. Een oproep voor een thuiskapper is wellicht niet zo handig als net alle kappers dicht moeten in verband met de risico’s voor besmetting. Het is ook niet slim om wandeltochten te stimuleren wanneer er in het algemeen wordt gecommuniceerd dat men zoveel mogelijk moet thuisblijven. Natuurlijk kan er theoretisch heel veel binnen de richtlijnen van het RIVM, soms moeten we misschien iets meer rekening houden met het logische gevolg van onze, vaak goed bedoelde, acties.

Als laatste willen wij nog een aantal zaken delen die onlangs door Burgernet gedeeld werden, voorkomen begint vaak met bewustwording. Doe er je voordeel mee! Bekijk deze zaken via onderstaande link.

Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
nl_NLNederlands