De ogen en oren in úw buurt!

Voorkom woninginbraak tijdens de donkere dagen

De winter is in aantocht en het wordt steeds langer donker. De donkere dagen zijn voor inbrekers erg aantrekkelijk, want in het donker kunnen zij makkelijker hun gang gaan. De afgelopen paar weken zijn er in de gemeente Dongeradeel verschillende inbraken gepleegd of pogingen daartoe gedaan. Inbraak levert niet alleen materiële schade op, maar kan ook grote impact hebben op het gevoel van veiligheid in je eigen huis.

Met kleine maatregelen kunt u zelf al heel veel doen om een inbraak te voorkomen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Zorg dat uw huis altijd een bewoonde indruk maakt. Laat bijvoorbeeld met met behulp van een tijdschakelaar het licht aan als u niet thuis bent;
  • Zorg voor voldoende verlichting rondom uw woning;
  • Sluit alle ramen en deuren, ook al gaat u maar een klein blokje om;
  • Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en tablets in het zicht liggen;
  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Kijk hiervoor ook op www.politiekeurmerk.nl;
  • Voorkom een dichte begroeiing, waardoor inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan;
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te komen.

Burgernet: samen zien we meer!

Wilt u ook een rol spelen in de veiligheid van uw woon- en werkomgeving? Meldt u zich dan aan via www.burgernet.nl. Heeft u geen internet? Dan kunt u een aanmeldkaart afhalen in het gemeentehuis. Ook is het mogelijk om een aanmeldkaart toe te sturen. Neemt u dan contact op met de gemeente.

Verdachte situaties

Ziet u verdachte personen in de tuin, personen die in huizen gluren of hoort u glasgerinkel? Vertrouw dan op uw ‘onderbuikgevoel’ en bel meteen de politie via het alarmnummer 112. Uw telefoontje naar het alarmnummer 112 kan belangrijk zijn en de pakkans van de dader(s) wordt hiermee vergroot. Let bij zo’n verdachte situatie ook goed op het signalement van de verdachte, maar ook op bijzondere kledingkenmerken en eventueel het vervoermiddel (kleur, merk, type, kenteken). Deze informatie kan de politie helpen bij de opsporing van de dader(s). Niet spoedeisende zaken kunt u melden via het algemene nummer van de politie via 0900-8844.

Is er toch bij u ingebroken? Doe altijd aangifte!

De politie kan de daders en gestolen spullen beter opsporen als u aangifte doet. Doet u dus altijd aangifte als er bij u is ingebroken! Maak hiervoor een afspraak via tel. (0900) 8844.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com