De ogen en oren in úw buurt!

Senioren en Veiligheid: meekijken bij pinnen

Meekijken met pinnen is zo gebeurd. Criminelen kijken over de schouder mee om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de supermarkt of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze u vervolgens ook de pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Meekijken bij pinnen

Let goed op als u pint. Criminelen proberen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze u vervolgens ook uw pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Daglimiet

Om te voorkomen dat criminelen veel geld in één keer kunnen pinnen, is het goed om een daglimiet in te stellen. Bij de pinautomaat kunt u dan maar tot een bepaald bedrag pinnen. Betaalvereniging Nederland adviseert daarnaast om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken. Veilig contactloos betalen met de pinpas zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro. Uw limiet instellen kan in veel gevallen online. Lukt u dat niet, neem dan contact op met uw bank. Meld verlies of diefstal van je betaalpas onmiddellijk bij je bank en laat je pas blokkeren; Doe altijd aangifte bij de politie.

Wat veiliger is: contactloos betalen

We betalen steeds vaker contactloos. Het is makkelijk, snel en veilig. Bij contactloos betalen moet u de betaalpasmobiele telefoon  kortstondig dichtbij de betaalautomaat houden om te betalen. Bij bedragen tot en met € 50,- is meestal geen pincode nodig. Boven dit bedrag moet u wel altijd een pincode intikken op de betaalautomaat of de digitale betaalpas op uw smartphone ontgrendelen met uw vinger, uw gezichtsherkenning of uw mobiele pincode.

Op onze website vindt u meer informatie over dit onderwerp: www.buurtpreventiehiambacht.nl.

Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com