De ogen en oren in úw buurt!

Hou je apparaten en software up-to-date

Producenten van apparaten en software zijn doorlopend bezig om hun producten door te ontwikkelen. Door middel van updates komen de nieuwste functionaliteiten bij de eindgebruikers terecht. Ontdekte kwetsbaarheden of een betere beveiliging worden ook via updates aangeboden. Installeer dus in elk geval altijd direct de meest recente beveiligingsupdates zodat je zo goed als mogelijk beveiligd bent.

Waarom dit basisprincipe?

Updaten is van belang voor alle apparaten die verbonden zijn met een netwerk. Hierbij gaat het niet alleen om je computer en of printer, het gaat ook om bijvoorbeeld je smartphone, tablet, router of NAS. De software op je apparaat veroudert als je geen updates doet. Cybercriminelen weten dit ook. Zij zoeken naar kwetsbaarheden in verouderde software, om via die weg binnen te komen. Als je apparaten en software up-to-date zijn, loopt je bedrijf het minste kans op virussen en blijf je beschermd tegen de meest actuele cyberdreigingen en -risico’s. Een virus of cybercrimineel maakt namelijk gebruik van kwetsbaarheden in oudere versies van apparaten en software.

Wat moet je doen?

 1. Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Zo niet, installeer de meest recente beveiligingsupdates direct;
 2. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie;
 3. Incidenteel brengen producenten ook een zogenaamde ‘patch’ uit. Dit zijn vaak kleine updates die een heel specifiek probleem verhelpen. Vergeet deze ook niet direct te installeren.

Tips om up-to-date te blijven

Het is van belang om regelmatig je updates te doen. Hieronder een aantal tips om je updates goed bij te houden.

 1. Negeer de automatische update notificaties van je apparaten/software niet. Zorg ervoor dat je de update zo snel mogelijk, maar tenminste binnen 24 uur installeert;
 2. Abonneer je op alle notificatie mogelijkheden van relevante leveranciers om zo tijdig notificaties van updates te ontvangen, of stel zelf notificaties in;
 3. Geef de voorkeur, tijdens een selectieproces voor software of cloud diensten, aan leveranciers die een adequaat en effectief update-beleid en de daarbij behorende procedures hebben;
 4. Maak heldere afspraken met leveranciers en zorg dat je weet welke patches relevant zijn voor je;
 5. Leg vast wat je wel en niet doet in een logboek.

Hoe update ik slimme apparaten?

Zoek online naar de juiste software update. Het typenummer vind je in veel gevallen op de doos, de onderkant van het apparaat, of het batterijklepje.

 • Volg de instructies van de fabrikant. Schakel, als dat kan, automatische updates in;
 • Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de fabrikant.

En verder

 • Controleer maandelijks of apparaten en software up-to-date zijn;
 • Overweeg vervanging van apparaten of software als updates van leveranciers niet meer beschikbaar zijn of ondersteund worden. Lees waarom ‘End-of-Life’ je kwetsbaar maakt en wat de opties zijn.

Meer weten over jouw slimme apparaat? Bekijk dan het volledige overzicht van slimme apparaten en hoe je deze een update kunt geven.

Bron: Digital trustcenter

Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com