De ogen en oren in úw buurt!

Preventiebezoek: Ambacht wil cijfers misdaad laag houden

Hendrik-Ido-Ambacht scoort al jaren goed bij de AD Misdaadmeter en ook dit jaar vormt geen uitzondering. De gemeente kent weinig overlast en organiseert preventieavonden om dat juist zo te houden.

Thijs Verhaar
Hendrik-Ido-Ambacht – Loeiende ambulancesirenes in combinatie met brandweerlieden en politieagenten in de straat betekenen over het algemeen geen goed nieuws. Het duurt dan ook niet lang voordat het Banckertplein in Hendrik-Ido-Ambacht deze dinsdagavond vol staat met wijkbewoners. Ze kunnen opgelucht ademhalen, want al die uniformen en herrie zijn loos alarm; het betreft slechts een informatieavond. Jan Maaskant legt namens de gemeente uit dat de belangrijkste lokale hulpverleners aanwezig zijn om mensen te wijzen op mogelijke gevaren in hun eigen buurt. De senior veiligheidsadviseur benadrukt dat het niet de bedoeling is om met een belerend vingertje te wijzen.

“We zijn hier met 25 mensen van verschillende instanties aanwezig en we proberen om duidelijk te maken hoe we onze eigen en elkaars veiligheid kunnen verbeteren. Het is belangrijk om in contact te komen met mensen om ze bewuster te maken van eventuele risico’s.”

“Hebben jullie een verbandtrommel thuis”, vraagt een ziekenbroeder aan een kleine jongen met rode kaplaarzen. Het jongetje knikt trots, maar zegt zeker geen nee tegen speciale pleisters van de ambulance. Zijn moeder luistert meteen mee naar de uitleg over burgerreanimatie. “Het is heel goed dat de gemeente dit soort avonden organiseert. Heel veel dingen zou eigenlijk iedereen moeten weten, maar omdat je er niet vaak mee te maken krijgt, weet je het niet”, legt de buurtbewoonster uit. Donkere dagen Het bezoek is de eerste van drie preventieavonden. Maaskant geeft aan dat het een bewuste keuze is om ditmaal in het voorjaar langs de deuren te gaan. “De afgelopen jaren kozen we vaak voor de donkere dagen, maar we doen steeds iets anders zodat het mensen aanspreekt. Veiligheid is een belangrijk thema. Om dat goed aan te pakken moet je er veel energie in blijven steken.” Behalve voorlichting wordt tijdens de bezoeken ook de bereikbaarheid van smalle straten getest en wijzen leden van Buurtpreventie op onverwachte risico’s.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com