De ogen en oren in úw buurt!

Politie waarschuwt voor collectant met pinapparaat

Overal op Internet zie je momenteel deze melding verschijnen. De Politie waarschuwt voor collectant met pinapparaat. En aangezien er ook hier regelmatig collectanten aan de deur komen. Kan het ook bij ons in de regio gebeuren. Dus let op…

Want het lijkt heel handig als je geen contant geld in huis hebt, maar toch graag geld wilt geven bij aan een collectant: pinnen aan de deur. Maar let op waarschuwt de politie

Deze melding is van de politie in Drenthe, De politie maakt op Facebook melding van deze ‘nieuwe manier van skimmen’. In de regio Oost-Nederland zijn de afgelopen tijd verschillende meldingen binnengekomen van ‘mogelijk dubieuze collectanten’. Maar let op dat kan ook in onze regio gebeuren

Ze geven aan dat ze een collecte houden voor een goed doel. “Hierbij wordt gezegd dat er alleen met de pin kan worden gedoneerd, omdat men liever niet meer met geld over straat loopt”, schrijft de politie. “Het slachtoffer pint vervolgens een bedrag en toetst de pincode in op het draagbare apparaat. Hierdoor worden de gegevens van de pinpas gekopieerd en heeft men direct de pincode.” Daarna wordt met de gegevens gauw geld gepind bij een pinautomaat in de buurt

De politie denkt dat vooral ouderen het slachtoffer zijn van de nieuwe werkwijze. Die is vooral zo bedrieglijk omdat sommige fondsen sinds vorig jaar inderdaad langs de deur gaan met een mobiel pinapparaat. Onder meer het Prinses Beatrix Spierfonds en de Dierenbescherming zouden, zegt de politie, proeven hebben genomen met zo’n ‘pincollecte’.

Collectant of oplichter: waar moet je op letten?

– De landelijke collectes worden altijd duidelijk van tevoren aangekondigd.
Je kunt dat nagaan in het collecterooster van het Centraal Bureau Fondsenwerving.
– Een collectant moet kunnen laten zien dat hij of zij verbonden is aan een bepaalde organisatie, bijvoorbeeld door een speciaal identificatiebewijs
– Ook een afschrift van de lokale vergunning moet kunnen worden getoond
– Een ‘ouderwetse’ collectebus moet gesloten en verzegeld zijn

Volgens Betaalvereniging Nederland is het zaak dat mensen hun pinpas nooit uit handen geven. ,,Vraag de collectant maar of hij het pinapparaat aan jou geeft, zodat je je pinpas altijd zelf vasthoudt”, zegt een woordvoerder. Hij kan niet zeggen hoe vaak oplichters mensen via deze wisseltruc van hun pinpas ontdoen, wel dat het relatief makkelijk is. ,,Je hoeft alleen maar valse pinpassen van de vier grootste banken te hebben en dan kom je al een heel eind.”

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com