De ogen en oren in úw buurt!

Opkomende trend onder jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret

Zweedse snus is tabak die is vermalen tot een vochtig poeder, welke soms is voorverpakt in een zakje dat tussen de wang of lip en het tandvlees wordt geplaatst. Het nicotinezakje wordt in Nederland ook vaak snus genoemd, maar nicotinezakjes bevatten geen tabak.

Verschil nicotinezakjes, snus en Zweedse snus 

Sinds een aantal jaren wordt door de tabaksindustrie een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes (nicotine pouches of nicotinepods). Ze worden in het algemeen taalgebruik vaak (ten onrechte) ‘snus’ genoemd. Nicotinezakjes bevatten geen tabak. Snus bevat wel tabak. Omdat dit vaak in Zweden wordt gebruikt, noemen we ‘snus met tabak’ hier nu Zweedse snus.

Hoe gebruik je snus?

Met snus word je (nog) niet beperkt door antirookmaatregelen. Je benadeelt immers een ander niet, zoals bij roken van een sigaret wel het geval is. De zakjes (zo groot als de top van je wijsvinger) bevatten fijngemalen tabakpoeder. Het zakje klem je tussen je (boven)lip en tandvlees. Hierdoor komt de nicotine (of cafeïne) in de tabak vrij en wordt opgenomen door de kleine bloedvaatjes in het tandvlees. Het resultaat is de ervaring van een rush, zoals je voelt na het roken van een sigaret. Gebruikers geven aan dat zij zich na het gebruik meer ontspannen voelen en zich beter kunnen centreren.

Het product kun je een beetje vergelijken met snuif- of pruimtabak, maar dan net een beetje anders. Je snuift of eet het immers niet. Je stopt het alleen tegen je lip aan. Is het daarom gezond(er)?

De risico’s en bijwerkingen

Ook al doet snus geen aanslag op je longen, gezond is het niet. Zoals ieder verslavend product kleven er ook risico’s aan het gebruik van snus. Bijwerkingen kunnen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Duizelig
  • Maagklachten (misselijk, hikken)
  • Neerslachtigheid
  • Opgejaagd gevoel

Snus of sigaret?

Het gebruik van nicotine houdende producten is natuurlijk altijd af te raden. Je wilt immers nergens afhankelijk van worden en gezond zijn die producten al zeker niet. Het voordeel van snus op rokende tabaksproducten, zoals sigaret, sigaar of pijp, is het feit dat je de longen niet belast. Dat maakt het gebruik van snus minder schadelijk dan roken.

Wat maakt het aantrekkelijk voor jongeren?

De tabaksindustrie heeft als doel hun omzet te verhogen. Jongeren zijn een mooie doelgroep om verslaafd te maken. Want jong geleerd, is oud gedaan. Om de jongeren te verleiden wordt snus verkocht in ronde blikjes met stoere afbeeldingen (denk bijvoorbeeld aan skulls, white fox, et cetera). Om het nog aantrekkelijker te maken, kun je kiezen uit allerlei smaakjes, zoals fruit (aardbeien, ananas, etc), drank (cola, redbull, etc) of menthol. Ook de prijs is voor veel jongeren aantrekkelijk. Een doosje met 15 zakjes kost zo’n 4 tot 7 euro.

Is het legaal?

Nee. Althans in Zweden wel, maar in de rest van de Europese Unie is het een verboden product. Toch wordt het product in Nederland steeds populairder, want online mag je de nicotinevrije snus gewoon kopen. Deze zakjes bevatten geen nicotine, maar cafeïne. Snus kopen voor persoonlijk gebruik in Nederland is misschien niet wenselijk, maar ook niet strafbaar. Zo’n 0,6% van de bevolking heeft wel eens snus gebruikt. Onder jongeren ligt dit aantal hoger, hiervan geeft 1,3% aan wel eens snus te hebben gebruikt. Verhandelen van snus in Nederland is overigens wel strafbaar.
Snus (met tabak) is verboden in Nederland door Europese wetgeving. Grootverbruiker van snus is Zweden. Dat is het enige land binnen de Europese Unie waar snus niet verboden is. Sinds november 2021 is er in Nederland een verbod op nicotinezakjes zonder tabak.

Lees meer tips en informatie op onze kennisbank

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com