De ogen en oren in úw buurt!

Toyota rijders opgelet! Jouw auto is het populairst bij autodieven.

Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe, meldt Landelijk informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Want in dat jaar werden er 5.973 auto’s als gestolen opgegeven, 11 procent meer dan een jaar eerder. En er is een patroon te zien volgers experts. Opvallend is dat Toyota voor het eerst sinds jaren het meest gesloten automerk is gebleken. Kijk daarom goed om je heen in jouw buurt en alarmeer hulpdiensten bij verdachte situaties.

Harde cijfers

Uit onderzoek van kenniscentrum LIV blijkt dat in iets minder dan de helft van de gevallen de auto weer is teruggevonden. Met 5.973 gesloten auto’s ligt het aantal nog wel lager dan in 2019, het jaar voor de corona uitbraak. Toen werden er namelijk ruim 7.000 auto’s gesloten.

Gestolen modellen

De Toyota Rav 4 is met 465 stuks het meest gestolen model van 2022. Daarmee onttroond dit model van Toyota de Volskwagen Golf als meest gestolen auto van het afgelopen jaar. Na de Rav 4 en de Golf zijn de Volkswagen Polo, Toyota Auris en Fiat 500 het meest gestolen. De Toyota Auris wordt vaak gestolen voor haar onderdelen. “Autodieven weten dat daar een hele goede katalysator onder zit, met daarin waardevolle edelmetalen”, vertelt André Bouwman van het LIV. Het is dus 

Oudere voertuigen populair

Personenauto’s van drie, vier en vijf jaar oud worden het meest gestolen, blijkt uit de cijfers. Dit percentage is gestegen met 18 procent ten opzicht van 2021. Vaak gaat het in dat geval om mooie modellen zoals een Porsche 911 die gemakkelijk te verhandelen zijn. “Een andere reden is dat deze oude modellen soms minder goed uitgerust zijn met alarmsystemen”. Laat Bouwman weten. 

Houdt autodieven buiten de deur

Maar hoe houdt jij autodieven buiten de deur in jouw buurt? Er zijn natuurlijk een aantal goede tips zoals je stuurslot gebruiken, de auto voorzien van een GPS tracker of bijvoorbeeld een alarmsysteem inbouwen. Mocht het toch een keer misgaan, willen wij je een laatste tip meegeven: sluit een goede autoverzekering af. Want met deze verzekering ben je altijd verzekerd voor autodiefstal. 

Bron: Nu.nl

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com