De ogen en oren in úw buurt!

Toeval of niet, het is wel een gegeven…

Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht heeft haar eigen weblog. Het is de bedoeling dat herhaaldelijk een blog wordt gepubliceerd. De blogs worden geschreven door een vast persoon, maar we zullen ook regelmatig blogs van gastbloggers publiceren of wij schrijven zelf een blog.  Net zoals het uitkomt.

De blogs hebben betrekking op alles wat met Buurtpreventie te maken heeft. Dat kan zijn over activiteiten waar buurtpreventie bij aanwezig en/of betrokken is, over gebeurtenissen tijdens een loopronde, ontwikkelingen rondom buurtpreventie of over een speciaal onderwerp. Maar ook over de gewone dagelijkse dingen, het ondoordacht handelen van mij, van mijn kinderen, buren, vrienden, kennissen, mensen zoals u en ik. We maken het, zonder dat we ons dat bewust zijn, het inbrekersgilde soms wel heel erg makkelijk om gratis bij ons thuis te komen shoppen!!!!!!!!!!

Een voorbeeld. Het is momenteel zomertijd en de weergoden zijn ons goed, zeer goed gezind. Temperaturen van rond de 30graden is dagelijkse kost. Mijn zoon en zijn gezin zijn gisteren een dagje langs geweest. Mijn schoondochter vertelde dat zij boven alles tegen elkaar open had laten staan, kan het lekker doorwaaien terwijl wij niet thuis zijn, maar beneden is alles op het keukenlichtje na, dicht.  Er kan niets gebeuren, want de buren zijn allemaal toch thuis. Ik zeg: “maar je buren kunnen met dit weer toch ook weggaan?” Mijn schoondochter keek mij aan en vroeg “hoe bedoel je?”. Ik zeg “heb je dat met elkaar afgesproken en weet je het wel zeker dat al je buren vandaag thuisblijven en je huis in de gaten houden.” Ze keek mij aan en zei: “Nee natuurlijk niet, maar het is toch veel te warm om weg te gaan”. “O” zei ik “en jullie dan? Stel dat allebei je naaste buren, heel toevallig, tegelijkertijd weg gaan en ook alles open laten staan. En alle speeltoestellen staan in de tuin, tuinmeubilair, speelgoed, kinderfietsjes etc.  en misschien staat de schuur, met een ladder erin, ook wel open. Jullie maken het een inbreker, onbewust, wel heel erg gemakkelijk”. Tja, ik zag dat ze hier niet over had nagedacht, maar tegelijkertijd vind ze het van mij wel heel erg vergezocht. Schoonmoeders! Herkenbaar? Ik denk het wel, want we doen  het allemaal of niet som? Nou ja, de meeste van ons dan, enkele onder ons doen het niet en sluiten alles potdicht af als ze weggaan, gelukkig maar.

Dus lieve mensen: als je weggaat ruim je tuin op, sluit de schuur en de tuin af en doe alle ramen en deuren dicht. Niemand wil toch bij thuiskomst merken dat er onverwachts ongewenst bezoek is geweest die even gezellig in alle rust op zijn gemak in je huis heeft kunnen shoppen? En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen: de emoties, de schade, het gemis van dierbare en/of waardevolle spullen en het gedoe met de verzekering en de aangifte bij de politie.

Het effect van buurtpreventie is moeilijk te meten. We kunnen het effect van buurtpreventie niet met cijfers onderbouwen. Wat we na bijna een jaar buurtpreventie in Hendrik-Ido-Ambacht wel zien is dat op de avonden dat vrijwilligers van buurtpreventie de looprondes houden niet (meer) wordt ingebroken in ons dorp. Toeval of niet, het is wel een gegeven.

Misschien toch wel eens handig om over na te denken: in hoeverre maakt u, tijdens uw afwezigheid, het inbrekers wel of niet gemakkelijk? Op de website van buurtpreventie staan veel tips te lezen.

Ik wens een ieder veel leesplezier.


Met vriendelijke groet,
Gertjan Kleinbloesem
Algemeen coordinator Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht
www.buurtpreventiehiambacht.nl
info@burtpreventiehiambacht.nl

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com