De ogen en oren in úw buurt!

Bezoek aan Buurttoezicht Hardinxveld-Giessendam

In 2014 hebben enkele vrijwlligers van Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht een bezoek gebracht aan Buurttoezicht Om 19.00 uur hadden we afgesproken bij de Ridderhal en gingen gezamenlijk op weg naar Hardinxveld, alwaar we hartelijk werden ontvangen met koffie en cake. Na de briefing, die vooral ging over algemene afspraken en het begroeten van de aanwezigen. Behalve wij waren er gasten uit de plaatselijke politiek en Buurttoezicht Sliedrecht. Na de briefing werden we verdeeld over de diverse groepen. Gezina, Nico en Gert-Jan mochten met een groep mee naar Boven- Hardinxveld, (ruim een half uur extra lopen); de overige van ons mochten in de buurt van de post blijven. Tijdens de ronde ontstond een geanimeerd gesprek waarin de verschillen tussen Buurttoezicht Hardinxveld en Hendrik-Ido-Ambacht wel duidelijk werden. In Hardinxveld is duidelijk gekozen voor een zo zelfstandig mogelijke opstelling ten opzichte van de Gemeente. In sommige wijken loopt men iedere avond, en start men op een vooraf afgesproken plaats. Er wordt niet met een uitvalsbasis gewerkt. Ook werkt men zonder achtervang; bij 112 is bekend dat buurttoezicht actief is, en bij problemen wordt er dan alert gereageerd door de Noodopvang. Dit gaat bijna altijd goed……. Wij liepen onze ronde in het centrum, waarbij opviel dat echt iedereen iedereen kende. We hebben ruim anderhalf uur gelopen waarbij we één niet afgesloten auto hebben aangetroffen en een aangereden kast van de kabel tv. In Hardinxveld zijn ze niet gewend om te controleren of auto’s zijn afgesloten; ze lopen wel door de brandgangen, maar controleren niet of poorten zijn afgesloten, fietsen op slot staan etc. Ook hebben ze niet de beschikking over folders en ander informatiemateriaal. Na de ronde hebben we nog gesproken over de verschillen in werkwijze met de aanwezige wijkagent. Hij was bang voor schade en ruzie als de toezichthouders zich gingen bemoeien met persoonlijke eigendommen van de inwoners. Het is dus een bewuste keuze om dit soort zaken niet te controleren, met name ingegeven door het feit dat achtervang ontbreekt. Deze wijkagent (Gerco) is nauw betrokken bij een project van de politie, dat momenteel landelijk wordt uitgerold, waarbij bewoners alert worden gemaakt op verdachte situaties in hun buurt. Hij kende Richard en Helma, die ook zijdelings zijn betrokken bij dit proces (als boef). Nadat we ook nog zijn geïnterviewd door de lokale pers zijn we richting huis vertrokken. Al met al was het een gezellige en leerzame avond, waarbij we onze Hardinxveldse collegae hebben uitgenodigd voor een tegenbezoek. Ron Blom, operationeel coordinator

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com