De ogen en oren in úw buurt!

Verslag loopronde

Bevindingen tijdens een loopronde ergens in wijk Krommeweg ……..

Op vrijdagavond heb ik met het team van de ronde van 20.00 uur meegelopen. Deze avond liep ook Marion Eijnatten van Toezicht met ons mee. We waren dus met z’n vieren en gingen via het Baxpark richting wijk Krommeweg. Marion zou ons tijdens het lopen wijzen op situaties die de aandacht behoeven.

Op het moment dat we van de uitvalsbasis het Hervorm Jeugd Centrum (HJC) vertrokken was het gelukkig droog en niet koud. Later tijdens de wandeling begon het te miezeren.

Onderweg hebben we diverse situaties gesignaleerd, waarvan hier een korte samenvatting:

-Bij een woning stonden diverse fietsen in de voortuin. We gingen kijken en het bleek dat de fietsen niet waren afgesloten. Bij de woning aangebeld, voorgesteld wie we zijn en wat wij doen en verteld dat de fietsen niet op slot stonden. We hebben de bewoner verteld dat momenteel heel veel fietsen worden gestolen en het raadzaam is om de fietsen, ook in de voortuin, op slot te zetten. We werden netjes te woord gestaan, bedankt voor het opmerkzaam zijn en het aanbellen, en de fietsen werden direct op slot gedaan.

– Tijdens het wandelen hebben we diverse auto’s gecontroleerd of deze waren afgesloten en of er geen waardevolle spullen zichtbaar aanwezig waren. Als we auto’s aantreffen die niet zijn afgesloten, dan bellen wij aan met de vraag of de desbetreffende auto van de bewoner is. Zo niet dan vragen we of bekend is waar de eigenaar woont. We vertellen wie we zijn en wat we doen en melden dat de auto niet is afgesloten en/of waardevolle spullen zichtbaar in de auto liggen. De reacties zijn heel verschillend. Soms is de reactie ‘sorry helemaal vergeten. Bedankt voor het melden. Goed dat jullie er zijn. ’Maar we krijgen ook reacties van ‘Dat weet ik. Ik doe mijn auto nooit op slot. Dat is hier niet nodig’ In dat geval proberen we met de bewoner in gesprek te gaan en dat het ook in Ambacht wel degelijk nodig is. Een enkele keer gebeurd het dat een bewoner naar buiten rent en roept ‘wat doen jullie daar?” We zijn van huis uit gesignaleerd. Iemand ziet een paar mensen buiten lopen en aan diverse auto’s zitten. Ook dan stellen we ons even voor en vertellen wat we doen en waarom. Meestal volgt dan een heel leuk gesprek en vervolgen we weer onze weg.

– Bij een invalidenparkeerplaats staat een auto geparkeerd met een ander kenteken dan op het parkeerbord staat vermeld. Wel lag een wit kentekenplaat op het dashboard. Marion vertelde ons dat dit officieel niet is toegestaan en zij zou het kenteken van de auto controleren of de eigenaar van de auto ook bij het kenteken hoort welke op het bord van de invalideparkeerplaats staat vermeld. Tevens zou zij van de week nog een keer langs gaan om te kijken of de auto hier weer geparkeerd staat. Op de invalideparkeerplaats hoort een auto te staan met hetzelfde kenteken als op het bord staat vermeld. Tip van Marion: Als Buurtpreventie dit tegen komt dan kunnen wij het kenteken noteren, de straat en het huisnummer waard de auto staat geparkeerd. Deze gegevens kunnen worden doorgegeven aan Toezicht, zodat zij hier aandacht aan kunnen besteden.

– We zijn ook enkele achterpaden ingelopen en hebben gecontroleerd of tuinpoorten zijn afgesloten. Veel tuinpoorten waren niet afgesloten en ook schuren in de tuinen waren niet op slot. Wij waren met z’n vieren en waren niet bepaald stil en niemand heeft ons gezien of gehoord aangezien niemand naar buiten is gekomen. Inbrekers kunnen dus ’s avonds op hun gemak hun slag slaan en fietsen en overige waardevolle spullen uit tuinen en schuren meenemen, zonder dat de bewoners dit in de gaten hebben.

– Verder hebben we veel woningen gezien waar bij de voordeur en/of in de achtertuin geen verlichting brand en het hier wel heel erg donker was.

Het begon te miezeren en na een uurtje besloten we langzaam terug te lopen naar de uitvalsbasis. Onderweg in het Baxpark fietsen 2 jongelui ons voorbij, zonder licht aan. Wij vroegen de jongelui om het licht aan te doen en ze stopten netjes en de jongens deden beiden zowel het voor- als het achterlicht aan.

Bij Dock3 stond een groep jongelui buiten en 1 stapte naar voren en riep wat wij buiten in de regen aan het doen waren. We zeiden netjes goedenavond en liepen door zonder verder op de opmerkingen van de jongelui in te gaan.

Bij terugkomst in het HJC was het gezellig en we hebben met z’n allen nog even nagepraat, wat gedronken en ik ben op de fiets in de regen huiswaarts gekeerd. Het was een nuttige en gezellige avond, weer een aantal aandachtspunten van Marion gekregen en ook vanavond bleek het nut van de aanwezigheid van Buurtpreventie in Hendrik-Ido-Ambacht.

Ik heb besloten om vaker mee te lopen en folders mee te nemen, zodat ik bij woningen een folder over het voorkomen van inbraken in de bus kan doen. Uiteraard indien de situatie rondom de woning hier om vraagt. Dat kan zijn onverlichte voordeuren en tuinen, onafgesloten tuinpoorten, opstapmogelijkheden voor een ongenode gast om via een raam binnen te kunnen komen, ladders die in de tuin liggen zonder dat deze vast liggen e.d..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com