De ogen en oren in úw buurt!

Primeur in Sliedrecht: DNA-vloeistof tegen auto-inbraken

Sliedrecht gaat als eerste gemeente in Nederland DNA-vloeistof inzetten om het aantal auto-inbraken terug te dringen. Autobezitters die meedoen kunnen een onzichtbare chemische vloeistof met een unieke code op de wagen of onderdelen zoals de airbag smeren, waardoor doorverkoop lastiger wordt.

De vloeistof zorgt ervoor dat de auto’s of onderdelen na de diefstal kunnen worden herkend met scanapparatuur van de politie. Het wordt daardoor moeilijker om gestolen spullen door te verkopen, omdat de vloeistof niet kan worden verwijderd.

“Als je bijvoorbeeld bij autocontroles spullen vindt die wel eens gestolen zouden kunnen zijn, heb je meestal geen bewijs”, vertelt wijkagent Hans van Schaik. “Maar met de chemisch DNA-spray kunnen we het wel bewijzen.”

Sliedrecht-Oost

Sliedrecht start de proef in de wijk Sliedrecht-Oost, ten oosten van De Horst, Burgemeester van Hofwegensingel en Leeuweriksingel. Autobezitters kunnen voor 15 euro een kit met chemisch DNA kopen. In de winkel kost de vloeistof bijna 70 euro. De gemeente betaalt het resterende bedrag.

Auto’s die meedoen krijgen naast de vloeistof een speciale sticker op de voorruit. De gemeente hoopt dat dieven daardoor worden afgeschrikt.

‘Inbraken lopen spuigaten uit’

Uit cijfers van de politie blijkt dat in Sliedrecht-Oost de meeste auto-inbraken plaatsvinden in de gemeente. Onlangs kreeg de gemeente een brief van inwoner Jesse van Tilburg, wiens auto voor de deur is gestolen.

Hij riep de gemeente op iets te doen aan de vele inbraken. “Als je zo’n brief leest dan zie je pas hoe het mensen echt raakt”, vertelt burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht. “De auto-inbraken lopen hier de spuigaten uit. Dat kan ik als burgemeester niet laten gebeuren.”

Na Sliedrecht starten later dit jaar ook de gemeenten Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht met de inzet van de DNA-vloeistof.

Bron: Rijnmond.nl

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com