De ogen en oren in úw buurt!

Politie vreest dat inbrekers gevels markeren

VIDEOMet piepkleine letters op de gevels zijn huizen aan de Breedewaij in Hardinxveld gemarkeerd. Het werk van potentiële inbrekers, zegt de politie.

Iedereen in de Hardinxveldse straat Breedewaij die vreemde tekens op zijn gevel aantrof, heeft ze inmiddels weggepoetst, zoals de politie adviseerde. Een agent is, voordat de staalborstel ter hand werd genomen, nog wel even langs geweest om van alle ‘o’s en ’tv’s’ een foto te maken.

Wat het betekent? Niemand die het weet. ,,Wij hadden dus een o. Kijk, net onder het naambordje. Heel klein maar, je zag het bijna niet. En bij de buren stond tv.” Jeanette Aanen heeft, net als haar man Cees, geen flauw idee waarom de gevel gemarkeerd is.

De politie wel. Agenten vrezen dat de tekens in codetaal aangeven in welke huizen er wel of niets te halen valt, en wat precies. En of er een hond woont. ,,Het aanbrengen van een teken op of nabij een woning is een teken dat het boevengilde uw woning bij wijze van voorverkenning heeft bezocht”, waarschuwt de wijkagent op Facebook. ,,Zou tv dan betekenen dat ze de televisie binnenkort komen halen?” peinst bewoonster Aanen.

Zou ’tv’ dan betekenen dat ze de televisie binnenkort komen halen?

Broodje aap

,,In het verleden is gebleken dat inbrekers codes gebruiken. We hebben ze het hier niet zien doen, dus kunnen we niet met 100 procent zekerheid zeggen of het van inbrekers komt”, licht woordvoerster Willemieke de Vos van de politie toe. ,,Maar we houden het in de gaten en vragen bewoners ons te bellen bij verdachte situaties.”

De tekens werden ontdekt door een buurtbewoonster, die alle buren en de politie waarschuwde. Agenten benadrukken dat iedereen alert moet zijn, ook elders. De wijkagent: ,,Elk boevengilde heeft zo zijn eigen merktekens of werkwijze. Wees alert op situaties die een dag eerder anders waren.” Dat kan in kleine dingen zitten: stokjes bij de voordeur of een verplaatste bloempot.

De Hardinxveldse wijk is niet de eerste waar mogelijke inbrekers een teken achterlaten, of waar het gerucht gaat dat dat zo is. In sommige gevallen was sprake van een broodjeaapverhaal en was er niets aan de hand. Zo bleek jaren geleden in Amersfoort dat een klusbedrijf tekens had neergekalkt, bij wijze van geheugensteuntje bij het aanleggen van kabels.

Of dat in Hardinxveld ook het geval is, moet nog blijken. Vooralsnog hebben zich geen bedrijven gemeld met een verklaring.

Bron: AD

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com