De ogen en oren in úw buurt!

Ingebroken in huis: wat moet je doen?

Je kunt allerlei maatregelen nemen om inbraak te voorkomen. Ook als je op vakantie gaat. Maar of je nou drie weken weggaat of een avondje, er zijn altijd inbrekers brutaal genoeg om wel binnen te dringen. En in de meeste gevallen kom je er pas achter als je thuiskomt. Heel vervelend natuurlijk, daarom zetten wij voor je op een rij welke stappen je moet ondernemen als er ingebroken in huis is. Zo kun je je in ieder geval een beetje voorbereiden.

Ingebroken in huis: je bent als het goed is verzekerd

Bron: knab.nl

Heb je een opstal- en/of inboedelverzekering? Dan kun je opgelucht ademhalen: in bijna alle gevallen is diefstal en inbraak gedekt door je verzekering. Hopelijk zorgt deze kennis voor een klein beetje rust, mocht je wel in een overhoop gehaald huis thuiskomen. De financiële schade is in ieder geval gedekt.

Stap 1: bel de politie

Je verzekering neemt de inbraak namelijk alleen in behandeling als er aangifte is gedaan. Een agent komt dan langs om de situatie op te nemen, je aangifte af te handelen en om je vragen te beantwoorden. Als de agent er reden voor ziet, kunnen er zelfs forensische specialisten ingeschakeld worden. Voor het afnemen van vingerafdrukken bijvoorbeeld.

Het is sowieso altijd verstandig om de politie te bellen na een inbraak. Ook als je niets van waarde kwijt bent geraakt. Zo weet de politie namelijk dat er inbrekers actief zijn. In het beste geval vinden ze de dader snel, en anders weten ze dat er meer gepatrouilleerd moet worden in je wijk.

Stap 2: bepaal de schade

Zowel de politie als je verzekeraar zal een lijst willen met een overzicht van de gestolen goederen. De politie kan dit gebruiken in hun zoektocht naar de dader en de verzekeraar gebruikt dit om de schadevergoeding te bepalen.

Verzamel zoveel mogelijk aankoopbewijzen, om de waarde van je goederen aan te tonen. En probeer zoveel mogelijk specifieke en unieke eigenschappen hierbij te vermelden. Heeft je gestolen laptop een sticker of stond er een inscriptie in een verdwenen ring? Zet het erbij! Dit laatste is vooral praktisch voor de politie. Soms vinden ze de dader terug, inclusief de gestolen spullen. En zo weten ze dat het van jou is.

Stap 3: bel de verzekeraar

Je verzekeraar moet natuurlijk ook op de hoogte worden gesteld van de diefstal. Voor schade aan je woning kun je terecht bij je opstalverzekering en gestolen goederen meld je bij de inboedelverzekering. Dit kun je bij de verzekeraar zelf doen, of via je tussenpersoon. Heb je je verzekeringen afgesloten via onze partner Deck? Dan meld je de schade volledig online en helpen ze je zelfs met het herstellen van je spullen. 

Zorg dat je het overzicht van de gestolen goederen, het bewijs van aangifte en je polisnummer bij de hand hebt. Aan de hand van deze gegevens kan de melding snel in behandeling worden genomen. Vervolgens krijg je instructies van je verzekeraar wat je moet doen. Reparaties uitvoeren bijvoorbeeld, of simpelweg afwachten.

Stap 4: herstel eventuele schade

Als het raam of de deur kapot is gemaakt door de inbrekers, zal je enkele noodreparaties moeten uitvoeren. Doe dit wel in overleg met je verzekeraar, voor het geval zij eerst bewijs willen zien van de schade. Of misschien wordt er wel een reparateur gestuurd door de verzekeraar voor de juiste afhandeling.

Check ook of er tussen de gestolen spullen bijvoorbeeld bankpassen zaten. Die kun je zelf blokkeren! Je kunt hiervoor de bank bellen en bij sommige banken kun je tegenwoordig zelf de pas blokkeren via de app of via de internet omgeving. Bij Knab kun je zowel via je Persoonlijke Bankomgeving als de app je bankpas blokkeren via Instellingen > Bankpassen > Bankpas Blokkeren. Weet je in ieder geval zeker dat de inbreker niet bij je geld kan.

Stap 5: zoek steun en voorkom een nieuwe inbraak

Oké, de politie is op de hoogte en de verzekeraar handelt je melding af. Waarschijnlijk daalt het besef daarna pas in dat er ingebroken is. Heftig! Het is toch je eigen huis en je voelt je misschien plots een stuk minder veilig. Zoek daarom contact met je dierbaren. Zij kunnen helpen met schoonmaken en opruimen, en kunnen je steun bieden als je dat nodig hebt.

Check daarna of je het huis beter kunt beveiligen. Inbrekers keren namelijk vaak terug bij huizen waar ze al eens ingebroken hebben. Zorg voor goede sloten (en gebruik die ook), verlichting in je tuin en laat geen raampjes open staan als je weggaat. Op deze website van de overheid vind je nog meer tips.

Ingebroken zonder braaksporen, en nu?

Met ‘braaksporen’ bedoelen we de sporen die inbrekers achterlaten als ze zichzelf een weg naar binnen forceren. Bijvoorbeeld splinters aan je deurkozijn door een koevoet, of een gebroken raam.

Sommige inbrekers zijn handig genoeg om geen braaksporen achter te laten. Bijvoorbeeld door te flipperen: het openen van de deur met een pasje. Dat is heel makkelijk als je de deur alleen maar dichttrekt en verder niet op slot draait. Andere inbrekers maken gebruik van openstaande raampjes.

Vroeger was je dan de sjaak. Geen braaksporen? Dan geen vergoeding. Gelukkig zijn de verzekeraars tegenwoordig iets minder streng. Ze bieden meestal dekkingen aan waarbij inbraak zonder braaksporen ook gedekt is. Vaak valt dit onder de Allrisk-dekking.

Zorg dat je goed verzekerd bent

De inboedel- en opstalverzekering vergoeden schade door diefstal. Maar je moet die verzekering dan natuurlijk wel hebben. Een hypotheekverstrekker verplicht de opstalverzekering meestal, maar je kunt zelf beslissen of je een inboedelverzekering wilt. Aangezien je met beide verzekeringen, naast schade door inbraak en diefstal, ook verzekerd bent voor schade door storm of brand, is het slim om ze aan te vragen. 

Wil je weten welke verzekeringen nog meer handig zijn om af te sluiten? In dit e-book ‘Verzekeringen’ zetten wij ze voor je op een rijtje. Heb jij je verzekeringen nog niet geregeld? Via onze partner Deck sluit je in één keer al je schadeverzekeringen af. Van je inboedel- en opstalverzekering tot je doorlopende reisverzekering. En doordat je alleen verzekert wat je écht niet kan betalen, bespaar je op de premie. Bereken nu zelf je premie. 

Eigen risico verhogen van je woonverzekeringen, kan dat?

Bron: knab.nl

Je kent het waarschijnlijk wel van je zorgverzekering: de mogelijkheid om vrijwillig je eigen risico te verhogen. Met een hoger eigen risico ontvang je van de verzekeraar vaak korting op de premie. Die korting kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand. Maar is het ook mogelijk om het eigen risico te verhogen van andere verzekeringen, zoals je woonverzekeringen?

Wat is het eigen risico bij je woonverzekering?

Het eigen risico is het deel van de kosten waar je zelf voor opdraait bij schade. Het wordt dus afgetrokken van de schadevergoeding die je krijgt van de verzekeraar. Het bedrag geldt vaak per schadegebeurtenis. Heb je bijvoorbeeld € 500 aan schade opgelopen en een eigen risico van € 200? Dan vergoedt de verzekeraar € 300. 

Het eigen risico is in het leven geroepen om te voorkomen dat men elk wissewasje claimt. Het kost verzekeraars relatief veel tijd en geld om al deze meldingen af te handelen. Daarnaast gaan ze ervan uit dat je voorzichtiger met je spullen omgaat als je zelf ook een deel moet betalen bij schade.

Standaard een hoog eigen risico

Hoe hoog het eigen risico is, verschilt per verzekeraar en zelfs per verzekering. Bij je inboedel- en opstalverzekering speelt ook de waarde van je spullen een rol. Bij duurdere spullen is het eigen risico vaak hoger dan bij minder waardevolle spullen, tenzij je bewust kies voor een lager eigen risico en hogere premie. 

Sommige verzekeraars hanteren standaard een hoger eigen risico voor specifieke gevallen – bijvoorbeeld voor stormschade of schade aan (nieuwe) elektronica. Ook je woonplaats heeft invloed. Als je in een gebied woont waar de kans op bijvoorbeeld inbraak of diefstal groter is, bestaat een grote kans dat je een hoger eigen risico krijgt.

Eigen risico verhogen

Bij de meeste verzekeraars kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen (of verlagen). Daarbij geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie en andersom.

Besparen op je premie

Met een hoger eigen risico kan je bij de meeste verzekeraars besparen op de premie. Dat is voordelig als je bijna nooit schade hebt of de kleine schades – zoals een kapotte telefoon – niet direct claimt. 

Een hoger eigen risico betekent echter wel dat je – als je eenmaal schade hebt – zelf een hoger bedrag moet betalen voor de reparatie of vervanging van je spullen. Heb je bijvoorbeeld lekkage waardoor je volledige inboedel vernieuwd moet worden? Dan moet je zelf een hoger bedrag bijleggen.

Maak een afweging

Het is lastig te voorspellen of je schade krijgt binnen een jaar en wat het bijbehorende schadebedrag wordt. Of een hoog eigen risico slim is of niet, hangt dus af van jouw situatie. Als je het eigen risico van je woonverzekeringen verhoogt, is het daarom verstandig om een financiële buffer achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.

Sluit je woonverzekeringen af met een hoog eigen risico

Onze partner Deck is zo’n verzekeraar waarbij je een lagere premie krijgt voor je woonverzekeringen in ruil voor een hoger eigen risico. Je kunt kiezen tussen € 500, € 750 of € 1.000 per gebeurtenis. Zo krijg jij een lagere premie. Bekijk de voordelen en bereken of en hoeveel jij kan besparen op je premie.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com