De ogen en oren in úw buurt!

ONDERMIJNING? WAT IS DAT?

Een definitie geven van ondermijning is lastig, want ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen.

Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.

In de media staan bijna dagelijks berichten over incidenten die de ondermijnende effecten van georganiseerde criminaliteit zichtbaar maken. Hieronder staan enkele voorbeelden van zulke ondermijnende criminaliteit:

 • hennepplantages of drugslabs op industrieterreinen, in schuren op het platteland of zelfs in woonwijken;
 • dumpingen van drugsafval in de natuur;
 • grote cocaïnetransporten via de havens;
 • witwassen van misdaadgeld;
 • corruptie;
 • intimidatie;
 • bedreiging van bestuurders, officieren van justitie, politiemensen en journalisten;
 • schietpartijen en liquidaties.

Meld ondermijning!
De strijd tegen ondermijning gebeurt door onder meer politie, gemeenten en brancheorganisaties. Maar ook u kunt iets doen. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Hebt u het gevoel dat er iets niet pluis is? Wordt u bedreigd? Meld het! Altijd.

 • Bij spoed: bel 112;
 • Geen spoed, wel politie: 0900-8844;
 • Informatie telefonisch doorgeven via de Opsporingstiplijn: 0800-6070;
 • Anoniem melden? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000;
 • Of vul anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com