Nooit meer iemand binnenlaten. Wie dat doet weet zeker nooit slachtoffer te worden van een babbeltruc. Maar omdat zo leven voor veel mensen geen optie is, kunnen ouderen een cursus volgen bij de ouderenbond ANBO.
“Hallo, ik ben Jan Smit en ik kom in de plaats van Hans Créton”, zegt een ouder uitziende meneer tegen Margreet van Hensbergen die hem wantrouwig aankijkt vanuit haar deuropening. De zogenaamde meneer Smit rommelt in zijn portemonnee. “Ik zoek mijn ANBO-pasje, maar ik kan hem even niet vinden.” “Ach, geen probleem, komt u binnen,” zegt Margreet.” En daarmee is ze gezakt voor de babbeltructest. De ANBO geeft dit soort trainingen zodat ouderen zich leren wapenen tegen babbeltrucs.De bloedprikbende is daar een bekend voorbeeld van. Deze bende probeert met een smoes over bijvoorbeeld een heersende griepepidemie bij mensen binnen te komen om zo hun geld en pinpas te kunnen stelen. De politie kreeg aangiften over dit soort praktijken uit Utrecht, Eindhoven, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle.
Dat zegt meteen iets over de daders. Die reizen vaak rond, zegt Bart Nitrauw van het Openbaar Ministerie. “We zien dadergroepen die vanuit het buitenland komen, vaak uit Oost-Europa. Zij komen speciaal naar Nederland om dit te doen. Soms zijn die mensen alweer vertrokken voor er aangifte is gedaan.” Overigens zijn het ook mensen uit Nederland zelf die zich bezig houden met babbeltrucs. Wie tegen de lamp loopt kan op fikse straffen rekenen. Vooral de groepen die vanuit het buitenland komen, kunnen maanden tot soms jaren de cel in gaan. Justitie wil de criminelen op deze manier afschrikken en hoopt dat ze het daarmee uit hun hoofd laten.
TIPS
Maar wat kun je doen? Niemand wil in een fort leven. Nooit meer de deur open doen is voor veel mensen geen optie. “Je kunt een slimme deurbel nemen. Daar zit een camera in. Zo heb je mensen op beeld en die criminelen zien dat ook,” zegt Nitrauw. Verder is het slim om een limiet in te stellen bij de bank. Zo kan er niet ineens veel geld worden gepind, mocht die pas toch worden gestolen.”
Maar je kunt meer doen. Kijk bijvoorbeeld eerst door het raam of een raamspion wie er voor de deur staat. Geen bekende? Dan de deur niet open doen, hoe goed het verhaal ook klinkt. Een kierstandhouder of een deurketting kan ook een oplossing zijn. Die houdt ongewenste personen buiten.
Margreet en Hans Créton van de ANBO babbelen nog even na. Of mevrouw nu nooit meer iemand binnen laat? “Ik vind het erg om te zeggen, maar ik denk dat ik de volgende keer weer de deur open doe.” Margreet zucht diep. “Ik wil gewoon niet zo leven. Onze samenleving wordt steeds eenzamer. Maar ik schrok er wel van dat ik Hans zomaar binnen liet hoor, tijdens die test aan de voordeur. Zo gaat dat dus blijkbaar.”
Bron: RTV Utrecht
Er werken veel mensen thuis en mogelijk wijken inbrekers daarom uit naar schuurtjes, tuinhuisjes en garages. Daarom is het belangrijk…
Read MoreInbrekers kijken niet naar wat er te halen valt, maar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Daarom is het belangrijk…
Read MoreAl ga je maar even weg, het is van belang dat je je huis goed afsluit en tevens een bewoonde…
Read MoreGroot, klein, oud, nieuw, vrijstaand of op een rijtje, inbrekers kijken niet naar hoe je woont maar hoe makkelijk ze…
Read MoreMaar weinig mensen weten dat er vlak na de zomervakantie opvallend veel verkeersongelukken plaatsvinden. Met name onder scholieren. Deze negatieve…
Read MoreJe hebt het vast weleens meegemaakt: je loopt op straat en ziet iemand lopen, die zich ‘anders’ of ‘vreemd’ gedraagt….
Read MoreWordt jouw winkelgebied onveilig gemaakt door hardnekkige overlastgevers of winkeldieven? Dan kan een collectief winkelverbod uitkomst bieden. Bij herhaling van…
Read MoreVeilig ondernemen is essentieel voor een gezond en duurzaam bedrijfsleven in Nederland. Ondernemers worden steeds vaker geconfronteerd met diverse vormen…
Read MoreHet KVO is in het bijzonder aantrekkelijk voor bedrijven en organisaties die belang hechten aan een veilige werkomgeving, het voorkomen…
Read MoreDe laatste weken krijgt de politie steeds meer meldingen van babbeltrucs door nepagenten. Oplichters bellen naar ouderen en doen zich…
Read MoreBeperk financiele schade Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het…
Read MoreIs uw pinpas of creditcard gestolen tijdens een babbeltruc? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen…
Read MoreOm te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld…
Read MorePin indien mogelijk binnen bij een bank, maar wees ook daar alert en pin veilig. Scherm bij het intoetsen van…
Read MoreWees altijd alert als u pint. Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt…
Read MoreBabbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of…
Read MoreAls het gaat over de internetveiligheid van je kind is er één tip die keer op keer terugkomt: praat met…
Read MoreProducenten van apparaten en software zijn doorlopend bezig om hun producten door te ontwikkelen. Door middel van updates komen de…
Read MoreVakantie een tijd is om te ontspannen en nieuwe avonturen te beleven. Maar we weten ook dat inbrekers juist in…
Read MoreDe achterdeur is vaak de zwakke plek van het huis. Gebruik deze tips om het voor inbrekers (bijna) onmogelijk te…
Read More{"slides_column":1,"slides_scroll":1,"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":2000,"speed":300,"lazyload":""}