Nooit meer iemand binnenlaten. Wie dat doet weet zeker nooit slachtoffer te worden van een babbeltruc. Maar omdat zo leven voor veel mensen geen optie is, kunnen ouderen een cursus volgen bij de ouderenbond ANBO.
“Hallo, ik ben Jan Smit en ik kom in de plaats van Hans Créton”, zegt een ouder uitziende meneer tegen Margreet van Hensbergen die hem wantrouwig aankijkt vanuit haar deuropening. De zogenaamde meneer Smit rommelt in zijn portemonnee. “Ik zoek mijn ANBO-pasje, maar ik kan hem even niet vinden.” “Ach, geen probleem, komt u binnen,” zegt Margreet.” En daarmee is ze gezakt voor de babbeltructest. De ANBO geeft dit soort trainingen zodat ouderen zich leren wapenen tegen babbeltrucs.De bloedprikbende is daar een bekend voorbeeld van. Deze bende probeert met een smoes over bijvoorbeeld een heersende griepepidemie bij mensen binnen te komen om zo hun geld en pinpas te kunnen stelen. De politie kreeg aangiften over dit soort praktijken uit Utrecht, Eindhoven, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle.
Dat zegt meteen iets over de daders. Die reizen vaak rond, zegt Bart Nitrauw van het Openbaar Ministerie. “We zien dadergroepen die vanuit het buitenland komen, vaak uit Oost-Europa. Zij komen speciaal naar Nederland om dit te doen. Soms zijn die mensen alweer vertrokken voor er aangifte is gedaan.” Overigens zijn het ook mensen uit Nederland zelf die zich bezig houden met babbeltrucs. Wie tegen de lamp loopt kan op fikse straffen rekenen. Vooral de groepen die vanuit het buitenland komen, kunnen maanden tot soms jaren de cel in gaan. Justitie wil de criminelen op deze manier afschrikken en hoopt dat ze het daarmee uit hun hoofd laten.
TIPS
Maar wat kun je doen? Niemand wil in een fort leven. Nooit meer de deur open doen is voor veel mensen geen optie. “Je kunt een slimme deurbel nemen. Daar zit een camera in. Zo heb je mensen op beeld en die criminelen zien dat ook,” zegt Nitrauw. Verder is het slim om een limiet in te stellen bij de bank. Zo kan er niet ineens veel geld worden gepind, mocht die pas toch worden gestolen.”
Maar je kunt meer doen. Kijk bijvoorbeeld eerst door het raam of een raamspion wie er voor de deur staat. Geen bekende? Dan de deur niet open doen, hoe goed het verhaal ook klinkt. Een kierstandhouder of een deurketting kan ook een oplossing zijn. Die houdt ongewenste personen buiten.
Margreet en Hans Créton van de ANBO babbelen nog even na. Of mevrouw nu nooit meer iemand binnen laat? “Ik vind het erg om te zeggen, maar ik denk dat ik de volgende keer weer de deur open doe.” Margreet zucht diep. “Ik wil gewoon niet zo leven. Onze samenleving wordt steeds eenzamer. Maar ik schrok er wel van dat ik Hans zomaar binnen liet hoor, tijdens die test aan de voordeur. Zo gaat dat dus blijkbaar.”
Bron: RTV Utrecht
Je komt het woord hacker vaak tegen in het nieuws. In veel gevallen worden hackers gelijkgesteld aan cybercriminelen. In sommige…
Read MoreEen nepmedewerker van KPN of een ander bedrijf komt bij u aan de deur. Hij beweert dat u geld terugkrijgt…
Read MoreEen nepmedewerker van Ziggo, Nuon of een andere maatschappij komt bij u aan de deur. Hij beweert dat u een…
Read MoreIn Hendrik-Ido-Ambacht waren vorig jaar 18 woninginbraken. In 2012 waren dat er 78. Een daling van 77%. Dat blijkt uit…
Read MoreCriminelen proberen uw inloggegevens te achterhalen, zoals accountnaam en password. De oplichter doet zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van…
Read MoreAutodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe, meldt Landelijk informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Want…
Read MoreEigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: je auto ongeschonden terugvinden op de plek waar je…
Read MoreFietsend naast een vrachtauto voel je je al snel kwetsbaar. Ondanks de vele spiegels ziet een chauffeur je soms niet….
Read MoreEen inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt veel doen om de kans flink te verkleinen. De beste…
Read MoreZweedse snus is tabak die is vermalen tot een vochtig poeder, welke soms is voorverpakt in een zakje dat tussen de wang…
Read MoreCybercriminelen hebben een nieuwe truc gevonden om bankrekeningen te plunderen: ze versturen nepberichten waarin staat dat je energietoeslag kunt aanvragen….
Read MoreJaarlijks vinden er zo’n 30.000 woninginbraken plaats in Nederland. Een inbraak kan op ieder moment van de dag gebeuren: in…
Read MoreOp zaterdag 6 augustus werd er in het radioprogramma van Radio Atos en RTV-Ridderkerk aandacht geschonken aan Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht. Luister…
Read MoreOuderen worden helaas regelmatig slachtoffer van (online)oplichting. Iedere week waarschuwen we voor een andere truc. Deze week aandacht voor (bank)helpdeskfraude…
Read MoreHet is toegestaan een camera te plaatsen voor de beveiliging van uw eigendom. Hiervoor gelden de volgende regels: U moet…
Read MoreHENDRIK-IDO-AMBACHT – Maandagavond heeft op een woning aan de Van Polanenstraat in Hendrik-Ido-Ambacht een overval plaatsgevonden. Rond 21.00 uur drongen…
Read MoreDe oplichter belt meestal anoniem of met een vals nummer. Wat de oplichters aan de telefoon zeggen wisselt. Ze bellen…
Read MoreIs uw pinpas of creditcard gestolen tijdens een babbeltruc? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen…
Read MoreOplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. Zogenaamd…
Read MoreDe politie in Dordrecht waarschuwt voor zogenaamde verkopers van pannen die langs de deuren komen. Mogelijk gaat het hierbij om…
Read More{"slides_column":1,"slides_scroll":1,"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":2000,"speed":300,"lazyload":""}